( ! ) Warning: include_once(ls_session.php) [function.include-once]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/konyvtar.info/forum/common.php on line 23
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0189884756{main}( )../viewtopic.php:0
20.0191885592include( '/var/www/konyvtar.info/forum/common.php' )../viewtopic.php:17

( ! ) Warning: include_once() [function.include]: Failed opening 'ls_session.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/konyvtar.info/forum/common.php on line 23
Call Stack
20.0191885592include( '/var/www/konyvtar.info/forum/common.php' )../viewtopic.php:17

( ! ) Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /var/www/konyvtar.info/forum/common.php on line 109
Call Stack
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/auth/auth_loginsystem.php on line 14: include_once(ls_session.php) [function.include-once]: failed to open stream: No such file or directory
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/auth/auth_loginsystem.php on line 14: include_once() [function.include]: Failed opening 'ls_session.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear')
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 885: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:109)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 885: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:109)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3391: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:109)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3393: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:109)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3394: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:109)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3395: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:109)
könyvtár pont infó • Téma megtekintése - Új irányzatok/technológiák a könyvtárakban

Új irányzatok/technológiák a könyvtárakban

Új irányzatok/technológiák a könyvtárakban

HozzászólásSzerző: andrisi Dátum: 2007. dec.. 20., 15:03

Közösség. Open source. Egyebek.
andrisi

Név: Kardos András

Re: Új irányzatok/technológiák a könyvtárakban

HozzászólásSzerző: optimistakonyvtar Dátum: 2008. jan.. 06., 15:06

Üdvözlök mindenkit. Szeretnék segítséget kérni, hogyan lehetne pályázni a portál kiépítsére, hogy olyan adatbázist adhassunk a felhasználónak, amely a nap 24 órájában nyitva áll. Adatbázisunk, jelenleg 1200 könyvből áll, de folyamatosan kapjuk a felajánlásokat, igy évvégére elérjük az 5000 kötetet, s ezzel az Optimista Könyvtár egyedülálló módon kivánja biztosítani a pesszimista olvasók számára a fejlődést. Persze azért az optimisták se keseredjenek el, nekik is tartogatunk ám könyveket. Optimist közösségünk webcime: www.optimistaklub.hu
Jómagam elérhetősége: mark@optimistaklub.hu

Köszönök minden segítséget, amely előremozdítja a pozitív életeszemlélet népszerűsítését. Legyen szép és derűs a napunk!

Rózsahegyi Márk
optimistakonyvtar

Név: Rózsahegyi Márk (Optimista Könyvtáros)

HozzászólásSzerző: andrisi Dátum: 2008. jan.. 09., 01:51

Kedves Márk! Elnézést, hogy csak most reagálok kérédésére. Ön az első igazi hozzászóló ezen a fórumon! Ha olyan szoftvere gondol, melyben katalogizálhatják a könyveiket, akkor a http://konyvtar.lap.hu/ oldal "Könyvtári szoftverek" részét javasolnám átnézni, illetve átböngészheti az Open Library blogot is (http://ol.klog.hu/). Bár a lap.hu-n nem szerepel, ilyen kis állományhoz talán elegendő a Jómagam nevű ingyenes program (http://www.jomagam.hu/programok/konyvtar.htm). A portál nem kifejezetten a katalógus-készítésről szól, inkább a már meglévő erőforrások számbavételéről, megjelenítéséről. De ez még csak terv. Ami az optimista bibliográfiát illeti, azt feljegyeztem az "adatforrások" közé - ha majd valaki erre keres a portálom, Önök is ottlesznek a találatok között!
andrisi

HozzászólásSzerző: darvastoth Dátum: 2008. jan.. 22., 16:28

Sztem most már érdemes lenne komemntálhatóvá tenni a bejegyzésket, a fórum már amúgy is egy letűnt 1.0-ás bohócság. a blogok világában.
darvastoth

Név: Darvas Tóth Péter

HozzászólásSzerző: andrisi Dátum: 2008. jan.. 22., 17:39

A terv oldalán megjelenő bejegyzésekhez mindig kapcsolódik egy-egy fórum, de - a blogokkal ellentétben - itt Ön is létrehozhat új témát. A megoldás egyébként kompromisszumként született a blog és a fórum pártiak között. A fórum - szerintem - demokratikusabb, kétirányú, partneri beszélgetést tesz lehetővé. E fórum egyébként lehetővé teszi, hogy az új bejegyzésekről azonnali üzenetet (IM) kapjon, ami egész modernnek tekinthető, én is így értesültem hozzászólásáról. A "felhasználó vezérlőpult" alatt megadott Jabber (vagyis Gmail vagy más XMPP kompatibilis azonosító), valamint a "Fórum beállítások" alatt az "Értesítés módja" megadásával.
andrisi

HozzászólásSzerző: darvastoth Dátum: 2008. jan.. 26., 22:26

A terv oldalán található bejegyzéshez nem kapcsolódik fórum, legalábbis firefoxban nem találtam linket, ahol az adott bejegyzést lehet kommentálni. Valóban az origo alkalmaz ilyet, a blogter-re mutato linkkel szükségmegoldásként, de az index is inkább blogosodik és azonnali kommentálást engedélyez, vagy az ősneteseknek ott van még a törzsasztal. De az is kihal hamarosan. Fejlesztik remélem kettőpontnullássá.

2008-at írunk, sztem nem fórumot kellene nyitni pláne nem regisztráció mellett. meggyőzhető vagyok, de itt ebben a formában ne várj hozzászólásokat. Szerintem.

Azonnali üzenetet a blogkomment is ad, bár itt jól eldugtad a kis vörös felkiáltójelet, ne várd azt sem, hogy a BB code kikapcsolás alatti szöveget -amiben az email cucc van- bejegyzés írásakor bárki elolvassa. Rajtam kívül.

Költségvetés: Kérlek részletezd hogy a tartalom nélküli portálban mi kerül 2.450.000 Ft-ba. Légy szíves fejtsd ki mi kerül ennyibe. Mi az a rendszertervezés, mi az a garfikai terv, mi az a prototípus?

Az együttműködéshez bejegyzéshez lenne egy kérdésem: Hogyan veszitek rá a kis könyvtárakat, hogy egy újabb felületen is tartsák karban a könyvtárukkal kapcsolatos infókat? Azok akiknek saját weboldaluk van még pluszban megkéritek, hogy a központi portált szíveskedjenek tartalommal ellátni? Vagy a költségvetésben jelzett 705ezer forintot szétosztjátok a könyvtáraknak?

Ha szabad szoftvert használtok mi kerül benne 140+450 ezer forintba? ha szabad szofvter akkor mi a 140ezer és 450ezerből milyen oktatást fogsz nyújtani és kiknek?

Kösz
dtp

Mióta magázódunk Andris? :)
darvastoth

HozzászólásSzerző: andrisi Dátum: 2008. jan.. 26., 23:39

Minden bejegyzés hivatkozik e fórum-csoportra, azért, hogy az érdeklődők észrevehessék a nem a hírkehez kapcsolódó bejegyzéseket is. A fórumhoz való, saját névvel való hozzászólás mellett ott van az anonim üzenetküldés lehetősége. Kiskönyvtárak: soknak egyáltalán nincs weboldala, s ha van is elavult, statikus, sokszor csak egy lap a település honlapján. Egyébként szerintünk tartalom lenne, olvasó is, de nincs eszköz, szakértelem a megjelenítéshez. Ha olyan eszközt adunk, amit bárki használni tud, akkor ezt remélhetően többen használatba veszik. Máshol, nagy könyvtárakban ez apró munka lesz, ahhoz képest, hogy milyen sok olvasóhoz fog eljutni.

Az oktatásra szánt összeg eredetileg csak offline reklámokra, poszterekre, hirdetésekre lett volna szánva, de ezt nem fogadta el a pályáztató, ezért az általánosabb megfogalmazás. A célzottan szoftverekre szánt összeg a "dobozos" szoftverekre vonatkozik, a prototípus pedig általában a weboldal, háttér rendszerek és az említett szabad szoftverek testreszabására. Amúgy én csak a technikai részletek tervezésében veszek rész, a költségvetés nem az én asztalom.

Egyébként pontosan nem értem a motivációdat. Hozzászólásaid kötekedésnek tűnnek, nem építő kritikának, s ez szomorú. Érdekesebb lenne, ha nem apró cseprő "2.0 vagy nem" jellegű ideológiai vitában vennél részt, hanem ötleteket adnál (mint ahogy emailben tetted, a könyvtári önkéntes munkák megjelenítésével kapcsolatban), vagy örülnél, hogy közpénzből szabad szoftverek létrehozására is költenek.
andrisi

HozzászólásSzerző: darvastoth Dátum: 2008. jan.. 28., 09:15

A motivációról.

Az általam látott információk alalpján ez a projekt egy rosszul előkészített, igényfelmérést nélkülöző, toldott foldott elkapkodott projekt, ami az adófizetők négymillió forintja bánja. Sajnos ezmegy NKA pályáztatás ürügyén, nem meglepő.
nem ismerem, hogy a projekt tevékenységeit ki fogja elvégezni, a könyvtári intézet maga, vagy külső szervezetek fognak dolgozni
nem ismerem a szükségletfelmérés, piacelemzés eredményét,
nincsenek számszerűsíthető elvárt eredményei a projektnek.
nem látom a projekt tevékenységeinek ütemezését
nem látom a részletes költségvetést
és még sorolhatnám

a motivációm lényege, hogy féltem a könyvtárakat az EU-s pályáztatástól, ez a projekt sajnos egy állatorvosi ló.
Tanulnia kell még a nyilvánosságot a könyvtári szakmának. remélem ha kiderül még több mutyi, akkor nagyobb intenzitással tud tisztulni a szakma.
darvastoth

HozzászólásSzerző: ivan Dátum: 2008. márc.. 29., 18:14

A Darvas Tóth Péter által emlegetett hiányosságok persze bántóak, én először azt hittem, hogy csak a tapasztalatlanság miatt történik ez, mint ahogy régebben láttam ezt néhány pedagógiai projekteknél, ahol most már sokszor nagyobb szigorúságot, alaposabb tervezést, korrektebb adatokat várnak el a kiírók (legalábbis azoknál a pályázatoknál, amit nem a barátaiknak írtak ki, a barátok ott is külön kategória).
Én örülnék, ha legalább utólag pótolva lennének az esetleges hiányosságok (alapos tervezés, nem csak ötletelés, hanem igényfelmérés, reális ütemterv, sikerkritériumok stb.), ami hozzájárulna ahhoz, hogy egy használható és használt portál kerekedjék a dologból, mert félő, hogy a technológia és a szemléletmód is lejáratódik a könyvtáros kollegák között.
Ez persze nem fogja tönkre tenni a webet (se a web2-őt), de mi leszünk szegényebbek.
ivan

Név: Csámer Iván

Vissza: Portál-terv ötlet- és vitafórum